Boomverzorger Patrick Hummel vindt stenen kanonskogel en schenkt deze aan Museum Nienoord in Leek - Dagblad van het Noorden

2022-10-16 02:43:32 By : Mr. Andy Yang

Patrick Hummel (links) en Geert Pruiksma met de kanonskogel

Bij deze kogel werd als eerste gedacht aan Bommen Berend, wiens huurlingen in 1672 in het Westerkwartier kwamen rondschieten. Maar museummedewerkers schatten deze kanonskogel nog ouder in. Deze kogel meet zo ‘n 8 centimeter doorsnee, dus is geschikt voor huiskanonnen. En het materiaal is Bentheimer zandsteen. In de late Middeleeuwen importeerden de borgheren blokken natuursteen, om daar thuis ronde kogels uit te laten houwen.

Het nieuws van dichtbij vind je bij Dagblad van het Noorden. Dagelijks zijn wij op pad om verhalen te maken. Over gebeurtenissen in de buurt, plannen van de gemeente, evenementen, sport en meer.

Leest u al de (digitale) krant? Dan heeft u waarschijnlijk recht op het lezen van PREMIUM. Registreer u dan eenmalig en log in om toegang te krijgen.

Heeft u al een account? Dan kunt u hieronder eenvoudig inloggen om dit PREMIUM-artikel te lezen.

Bent u ingelogd maar kunt u dit artikel nog steeds niet lezen? Koppel dan hier eenmalig uw account aan uw abonnementsgegevens.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Release: 8e3fd7079c07b2ccbd9f834646e415116b219500