Twilight zone: De Citr – Oldtimers in Auto Motor Klassiek

2022-05-28 15:35:22 By : Ms. Qiaomin Xu

door Dolf Peeters 25 mei, 2022, 09:48 1 Reactie

We hebben ons de laatste tijd al eerder in het klassieke schemergebied begeven met aangepaste of eigenbouw machines. Dat zijn doorgaans geen verzaagde topstukken, maar eerlijke stukken ambachtelijkheid van weleer toen motorfietsen nog geen breed gedragen lifestyle speeltjes waren.

Die twin was een jaar of vijftien geleden verkocht. En na de verkoop had de ex-eigenaar net zoveel jaren spijt gehad van de verkoop. De machine was later weer een keer te koop aangeboden, maar toen was de prijsstelling dermate positief dat er van het terugkopen werd afgezien. En weer later stond de boxer bastaard weer te koop. Maar dan voor een realistischer prijs.

Een mailtje, een telefoongesprek… En de zaak was geregeld.

De Citr is een Dnepr met en 2CV hart. Die modificatie is vaker gedaan, ook met DAF-blokjes. Qua vermogensinsteek past zo’n 2CV (of DAF) blokje veel beter bij een Ural of Dnepr dan de opwaardering met een BMW-blok. Die BMW-blokken zijn duurder en al snel te krachtig voor de ex-Oostblok transmissieketen. De inbouw van een Eendenblok vraagt wel wat werk. Zo moet het onderframe van de Oekraïense krachtpatser verbreed worden en van montagepunten worden voorzien.  Er moet ook een verloop gemaakt worden tussen de 2CV krachtbron en de versnellingsbak. Het ‘matchen’ van de koppelingselementen is ook nog even een dingetje.

De Citr werd daarbij opgewaardeerd met een BMW /5 voorvork en trommelrem. De H.o.H. maten van de voorvork zijn identiek. Alleen het bovenste T-stuk van de voorvork moet even met de frees geknuffeld worden. Maar dan heb je ook wat.

En de voorvork zal heel erg opknappen van een spoelbeurt en een paar slokken verse olie. Maar als die dingetjes zijn opgelost moet de voorkant van de Citr weer het voorbeeld van voorbeeldigheid voor de rest van de motor zijn.

Wat dat dan is, is een uiterst nostalgische tweewieler die 100% gedateerd is en die zowat door zijn assen hangt van het patina. Met fabrieksoriginaliteit heeft het allemaal niets meer te maken. Het zal ook nooit de voorbeeldmotor voor BMW-rijders en fanatieke ANWB-leden worden. Hoeveel gele hesjes de blije eigenaar ook zou mogen dragen. Maar met de 650 Franse ceecees is de boxer geschikt voor lui slenteren over secundaire en tertiaire wegen. In de megaton dempers zitten DB Killers, dus de motor klinkt als een wat bozige Lelijke eend. De afgelopen 15 jaar heeft de Citr wat modificaties ondergaan. De komende vijftien jaar zitten er nog wat modificaties in de planning. Maar één ding is duidelijk en zeker: De Citr gaat nooit meer weg. Als u nog zo’n knutsel in de schuur heeft staan, dan mag u zich melden…. Want zuivere authentieke of gerestaureerde klassiekers zijn natuurlijk fantastisch. Maar dit soort oprispingen uit het verleden zijn overweldigend vertederend.

Lees meer verhalen over klassieke motoren.

Gaaf project!! En hoe rijdt nu zoiets? Dat vraag ik mij dus oprecht af. Dat Citroën blok is gemaakt voor geforceerde koeling. Krijgt het blok, maar ook de oliekoeler, genoeg koeling?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Ja, ik wil me ook graag aanmelden voor de nieuwsbrief

Attachments The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Bekijk de 40 pagina's tellende preview via deze link of een klik op de omslag.

Het perfecte leesvoer voor een avondje of meer ongestoord weg te dromen. Hij ligt nu in de winkels. Een abonnement is natuurlijk beter, want dan mist u geen nummer meer en u bent nog eens € 27 goedkoper uit ook. Niet verkeerd in deze dure tijden.

Bedankt voor het aanmelden. U vindt een bevestiging in uw email in- of spambox.