Quote 500-leden Gerrit & Hans Mulder onder vuur in Dodelijke Zorg

2022-10-16 02:43:11 By : Ms. Tracy Lei

Er sterven jaarlijks mogelijk honderden patiënten in Nederlandse ziekenhuizen door gebrekkige software. Met name zorgsoftwaremarktleider Chipsoft krijgt er van langs in een nieuwe documentaire.

Dankzij hun bedrijf Chipsoft, dat software voor de zorg ontwikkelt, zwemmen vader Gerrit en zoon Hans in het geld. In de afgelopen jaren is hun vermogen verdrievoudigd. Laatstelijk schatte Quote het vermogen van vader en zoon op €780 miljoen.

In 2021 startte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een onderzoek naar machtsmisbruik in de branche. De uitkomsten van het onderzoek laten op zich wachten, omdat een van de onderzochte partijen - naar men aanneemt Chipsoft - publicatie van het voorlopige rapport wist te blokkeren via de rechter. Chipsoft heeft dan ook met een aandel van 70% het grootste deel van de softwaremarkt in de Nederlandse ziekenhuizen in handen.

En daar wringt precies de schoen volgens documentairemaker en onderzoeksjournalist Wilfried Koomen. Hij stelde het softwarebedrijf bijna veertig gedetailleerde vragen, onder andere over de falende medicatiemodule van het HiX-ziekenhuisinformatiesysteem annex elektronisch patiëntendossier. Maar ook een prangende vraag als: waarom nemen softwareleveranciers meldingen van sterfgevallen niet serieus? Daar kwam volgens Koomen niet meer dan een algemeen antwoord op terug. Wel sprak hij met verschillende ex-medewerkers die stuk voor stuk hun zorgen uitspraken over de gang van zaken bij het bedrijf.

Afijn, de documentaire Dodelijke Zorg waar Gerrit en Hans Mulder op z'n zachtst gezegd niet al te best uitkomen werd eerder op tv uitgezonden en is in zijn geheel hier terug te kijken.