Met de bouwstenen van Avular maak je je eigen mobiele robots - Innovation Origins

2021-12-18 03:47:18 By : Ms. Tracy Zhou

Jouw sneakpreview van de toekomst

Het kantoor waar scale-up Avular deze zomer zijn intrek nam, werd al snel weer te klein, zegt nieuw bestuurslid Koen Evers. “We groeien hard, elke twee weken komt er iemand bij.” De scale-up, afkomstig van een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven, doet het goed. Niet alleen lanceerde Avular vorige maand de online verkoop van de Prime, een standaard bouwsteen voor mobiele robots. Daarnaast won het bedrijf een prijs voor deze innovatieve bouwstenen voor mobiele robots. De prijs werd uitgereikt door de Consumer Electronics Show (CES), de grootste technologiebeurs ter wereld.

“We willen zoveel mogelijk partijen helpen met ideeën voor een robot om dat idee te realiseren”, legt Evers uit. “Een bedrijf begrijpt vaak een bepaald domein, weet wat de meerwaarde van een mobiele robot kan zijn en wat een applicatie moet doen. Kennis over robotica zelf ontbreekt vaak. Vervolgens leveren wij de basis van mobiele robotica. Hierdoor kunnen bedrijven de specifieke toepassing zelf maken, al dan niet met ondersteuning van onze engineers.” 

De Prime is het eerste product dat via de webshop te koop is. Een realtime controller van acht bij acht centimeter en vijf centimeter hoog, die uitermate geschikt is voor het uitlezen van sensoren en het aansturen van bijvoorbeeld motoren, lampen en robotarmen, beschrijft mede-oprichter Yuri Steinbuch in een eerder interview. Een ander product dat volgt is bijvoorbeeld modulaire software, een “bibliotheek van basisblokken waarmee je kunt programmeren”. Of modules waarmee je de Prime kunt uitbreiden, zodat er nog meer applicaties op aangesloten kunnen worden. Een aantal klanten werkt al met deze producten, en die komen op termijn ook in de webshop, zegt Evers.  

Elke dag om 20.00 uur precies één innovatief verhaal op je smartphone? Welke kan! Meld u aan voor onze Telegram-service en blijf op de hoogte van de laatste innovaties!

Zo kunnen bedrijven die wel kennis hebben van hightech machinebouw, maar niet over de mankracht of specifieke kennis van robots, toch zelf een mobiele robot ontwikkelen, vervolgt Evers. “Als de benodigde kennis totaal ontbreekt, zorgen onze engineers voor de ontwikkeling.” Afgelopen oktober vroeg het bedrijf patent aan voor de Prime en andere onderdelen in de serie. De Prime is het brein van de machine. Het zorgt ervoor dat de machine doet wat hij moet doen. Zo ontwikkelde de scale-up samen met het Eindhovense schoonmaakbedrijf i-team een ​​serie autonome schoonmaakmachines. Evers: “Vorige week was ik bij hun lanceringsevent waar die schoonmaaktrucks tussen het publiek rondreden.”

Ook de CES-jury zag dat de Prime een veelbelovend product is. De volgende editie vindt plaats van 5 t/m 8 januari en vindt zoals elk jaar plaats in Las Vegas. Avular maakt deel uit van de Nederlandse delegatie, die bestaat uit 50 start-ups en 20 scale-ups. Daarnaast won het op 14 oktober ook een Innovation Award Honoree. Elk jaar kent een jury bestaande uit leden van onder meer Google, BBC, Abobe en Qualcomm prijzen toe aan de meest innovatieve toepassingen. Er zijn 28 verschillende categorieën, Avular won een prijs in die van 'Robotica'.

Evers werkte 14 jaar bij Vanderlande, een bedrijf voor geautomatiseerde logistiek. Hij bekleedde verschillende functies, waarbij hij zich bezighield met productontwikkeling en productmanagement. Ook was hij commercieel verantwoordelijk voor onder meer Schiphol Group. De afgelopen jaren heeft Evers de smaak te pakken gekregen van het werken in een start-up. Hij zette binnen Vanderlande een start-up op die automatisch geleide voertuigen ontwikkelt om koffers en pallets te vervoeren. Door dit project leerde hij Avular kennen. Toen die start-up weer onderdeel werd van het bedrijf, zette Evers de stap naar Avular. “Dit is een groep jonge energieke mensen, met goede ideeën voor de toekomst. Een toekomst waarin mobiele robotica veel kan betekenen voor een betere wereld. Ik wil het bedrijf helpen groeien.”

Het bedrijf wil in de nabije toekomst groeien naar meer dan honderd mensen. Evers: “Maar groei betekent niet alleen meer mensen. Onze producten zijn operationeel bij klanten, dus ook je kwaliteitsmanagement en je service moet je beter inrichten. Ik heb daar ervaring mee. We zijn een goede match." 

Zijn start, half juli, was eigenlijk het perfecte moment om het team te leren kennen, zegt Evers. Het nieuwe kantoor moest nog worden opgeleverd. 'Trek je goede kleren niet aan,' kreeg hij te horen. “We zijn met het hele team aan de slag gegaan. Dus eigenlijk ben ik hier al net zo lang als iedereen. We maken er samen iets van. Ik was hier meteen een deel van de wereld.”

Net als de vorige staat ook het nieuwe kantoor op Strijp-T. In een van de panden op het voormalige Philipsterrein dat nog gerenoveerd moest worden. Avular heeft een hele verdieping. Een grote open ruimte met meerdere kantoorruimtes waar de teams werken aan nieuwe toepassingen voor robots. In een grote glazen ruimte zie je de ingenieurs die de producten maken. Eleni Nikolla en Konstantina Skrika zijn druk bezig met het monteren van de bestelde Primes. “De printplaten worden elders geproduceerd. Hier doen we de eindmontage en testen die.” 

Thomas van den Braak werkt in hetzelfde glazen lab aan een modulair platform voor een bewegende robot. Evers: “Sommige bedrijven beginnen met niets meer dan een idee, zoals het aardappelteeltbedrijf waarvoor we dit maken. Daarom ontwikkelen we ook een mobiel en vliegend modulair platform, drone, als kant-en-klare basis voor een mobiele robot.” Van den Braak: “Ik werk hier sinds april. Het is heel afwisselend van de keer dat ik aan een drone werk en nu aan dit framework.”

“Onze kracht is dat we de producten die we ontwikkelen direct toepassen bij onze klanten”, zegt Evers. “De ene groep medewerkers ontwikkelt de standaardblokken, de Essentials, en de andere groep gebruikt die blokken in een project bij een klant om snel een applicatie te maken. De feedback gebeurt letterlijk bij de koffieautomaat. We leren dus heel snel, waardoor we die modulaire bouwstenen voortdurend verbeteren.”

Voor Evers is het ook belangrijk dat je ziet waar je mee bezig bent. “Dat was destijds ook mijn reden om werktuigbouwkunde te gaan studeren, omdat het iets fysieks oplevert. Dat is hier ook. De mensen die aan de software werken, zien wat het eindproduct is. Dit is niet alleen belangrijk voor het leren en voor het gevoel met het product, maar ook voor het enthousiasme van het team. Je komt er echt samen uit.”

Corine Spaans is schrijfster. Ze is vooral geïnteresseerd in de verhalen van de mensen achter de innovaties en heeft een passie voor sport (innovatie).

Je moet inloggen om een ​​reactie te plaatsen.

Elke zondag onze beste artikelen in je inbox!