De 7 duurzame cryptomunten om in 2022 in de gaten te houden | Change Inc.

2021-12-28 07:35:04 By : Ms. Chii Soong

De 7 duurzame cryptomunten om in 2022 in de gaten te houden

De 7 duurzame cryptomunten om in 2022 in de gaten te houden

2021 was een goed jaar voor cryptomunten. De waarde stond historisch hoog. In 2022 zet de trend door, óf de bubbel knapt. Naast de energieslurpende bitcoin zijn er ook steeds meer milieuvriendelijkere alternatieven. Change Inc. zoomt in op 7 exemplaren.

De totale waarde van de cryptomarkt steeg van 776 miljard dollar begin dit jaar naar circa 2.256 miljard dollar midden december. Dat blijkt uit data van de site Coinmarketcap. Bitcoin en Ethereum zijn voor het grootste deel verantwoordelijk, maar ook andere valuta groeien. Daarnaast blijven er munten bijkomen. Als je naar de grafiek hieronder kijkt valt op hoe enorm de waarde afgelopen jaar toenam. Gaat het in 2022 klappen? “Het is al een keer geknapt hè”, zegt crypto-expert Alex de Vries. “In 2017 hadden we dezelfde situatie: ook een enorme hype gevolgd door een enorme crash.” Maar het blijft koffiedik kijken.

Naast de totale groei in waarde valt nog een andere trend op: er poppen steeds meer duurzamere alternatieven voor bitcoin op. Dat is niet moeilijk, omdat bitcoin enorm veel stroom verbruikt. De Vries schat op zijn website Digiconomist dat het energieverbruik van de bitcoin inmiddels ruim anderhalf keer zo hoog is als het jaarlijks verbruik van Nederland. Het energieverbruik komt door de methode die bitcoin gebruikt: proof of work. Alternatieven hiervoor zijn gelijk stukken energie-efficiënter. Vaak gebruiken deze alternatieven een proof of stake-methode.

Bij proof of work ‘minen’ computers de munten. Hierbij proberen computers een winnend getal te raden om nieuwe bitcoins te maken. Als het een computer lukt krijgt de eigenaar ervan een bitcoin als betaling. Deze berekeningen zorgen ervoor dat jouw bitcoin-betalingen of ontvangsten geldig worden. Hoe populairder het systeem, hoe groter de waarde van de beloning de ‘miners’ krijgen en hoe meer computers zij in zullen zetten om de puzzels op te lossen. Dat kost rekenkracht. Dus energie.

In comes proof of stake. Dit is een andere methode om het systeem te controleren en nieuwe munten beschikbaar te maken. Daarbij wijst een algoritme bepaalde leden aan die de kans krijgen om tegen vergoeding het netwerk te controleren en dus nieuwe munten te mogen ontvangen. Daar is ook kritiek op. Het zou de kloof tussen arm en rijk automatisch vergroten, omdat degenen die (al lange tijd) veel digitale munten hebben en daarom veel ‘op het spel’ hebben staan meestal voorrang krijgen. (Dezelfde kritiek is nu overigens van toepassing op proof of work, omdat mensen nu enorme servers moeten bouwen om kans te maken op het snel raden van het goede getal).

In principe is elke munt die op een proof of stake-systeem draait milieuvriendelijker dan bitcoin. Daar kunnen milieubewuste investeerders die mee willen liften op de positieve cryptogolf op letten. Cryptomunten spelen ook in op die wens van beleggers. Steeds vaker claimen dit soort munten duurzamer te zijn. Dat klopt. Maar het ligt eraan waarmee je het vergelijkt. Het huidige digitale financiële systeem is nog altijd energie-efficiënter dan de cryptowereld. Om alle honderden proof of stake-munten hier op een rij te zetten, gaat te ver. Daarom lichten we er een paar uit die gezamenlijk een beeld geven van waar op te letten.

Dat Ethereum de hekkensluiter is van deze lijst is geen toeval. Er zit namelijk een disclaimer in. De Vries: “Blockchaintechniek kan per definitie niet energie-efficiënt zijn.” De crux van het systeem is namelijk spreiding van informatie. Dat is veilig en de kern van een decentraal systeem. Op verschillende plekken staat daarom dezelfde informatie. “Dat vereist gewoon meer hardware.”

Om dat uit te leggen maakt De Vries een vergelijking met het betaalsysteem van Visa. “Die hebben een datacentrum die alle transacties verwerkt en ze hebben nog een back-up datacentrum. Dat zijn dus twee gebouwen die het hele verkeer van Visa doen. Visa heeft er zelf de controle over. Als je daar een blockchain van zou maken dan zou diezelfde informatie over honderden of duizenden andere plekken verspreid moeten worden.”

De infrastructuur van het huidige financiële systeem is dus per definitie energiezuiniger dan de cryptowereld. En binnen de cryptowereld verbruikt proof of stake veel minder energie dan proof of work. Verder moeten (duurzaamheids)-claims met een korreltje zout genomen worden. “Ze kunnen van alles zeggen. Het kan ook puur zijn om mee te gaan in de groene cryptohype. Dat ze zeggen een mooie groene munt te hebben met als doel om daar snel geld mee op te halen en dan zonder iets af te leveren te verdwijnen. Dat zijn reële risico’s.”

De Vries ziet het voor zichzelf als een tweestaps-strijd. Eerst focust hij op het belang om over te stappen op proof of stake-systemen. “Dat scheelt alvast een factor 10.000 in het energieverbruik.” De volgende stap is het kritisch onder de loep nemen van de systemen.

Lees ook: De voetafdruk van bitcoins, NFT en andere cryptomunten is heel groot. Kan het ook anders?

Schrijf je in voor onze Newsbreak: iedere dag rond 12 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

Duurzaamheid en financieel rendement gaan goed samen. Dat credo zingt steeds luider rond in de financiële sector. Degene die daar het hardst op inzetten zijn de zogenoemde impact investeerders. “Als de impact groeit, dan gaat de waardering ook omhoog.”

De nominaties voor de IEX Gouden Stier 2021 zijn bekend. IEX nomineerde vijf duurzame fondsen uit verschillende categorieën: van brede aandelenfondsen tot fondsen die heel specifieke duurzame thema’s kiezen.

join the changesluit je gratis aan

Bij een ecosysteem van 42.512 professionals, bedrijven en start-ups die samen aan oplossingen werken voor een betere toekomst. Met dagelijks kwaliteitsjournalistiek, inzichten en evenementen, want morgen wordt vandaag bedacht.

Het klimaat vraagt om snelle CO2-reductie. Het afvangen en opslaan van CO2 kan daarvoor zorgen. Maar op de lange termijn is ook een structurele verduurzaming van ons energiesysteem nodig. De SDE++ subsidieregeling wil beide stimuleren. Maar veel subsidiegeld blijft ongebruikt.

Wie waren dit jaar de Changemakers?

Vind een bedrijf van morgen