Perseverance rover verzamelt met succes eerste rotsmonster op Mars - IT Pro - Nieuws - Tweakers

2021-12-18 03:43:07 By : Mr. Vincent Huang

NASA's Marsrover Perseverance heeft met succes een monster verzameld van een Martiaanse rots. Het ruimteagentschap deelt een foto met een vol monsterbuisje. Door het slechte licht op een tweede foto is het echter onduidelijk of het monster nog in de buis zit.

De eerste foto van het monsterbuisje laat zien hoe het buisje in de holle boor vol zit met Marsgesteente. NASA deelt ook een foto van de rots waar Perseverance een monster uit heeft geboord. Het is een steen zo groot als een koffer, zegt de ruimtevaartorganisatie. Het monster is net iets dikker dan een potlood.

Na het verzamelen van het monster begon Perseverance de percuss-to-in-procedure, waarbij de boor en de buis vijf keer gedurende één seconde werden getrild. Met deze trillingen wil NASA ervoor zorgen dat het uiteinde van de buis geen restmateriaal meer heeft. Deze actie kan er ook voor zorgen dat het monster verder in de buis zakt.

Na deze procedure nam NASA nog een foto met de Mastcam-Z stereozoomcamera's. Op deze foto is door slecht licht echter niet meer te zien of het monster nog in de buis zit of niet. NASA denkt dat er nog een monster in de buis zit, maar wil voor de zekerheid wachten op betere beelden met meer licht. NASA krijgt vrijdag en zaterdag extra beelden waarmee het hoopt te bevestigen of de buis nog vol is of niet.

Als ook deze beelden geen uitsluitsel geven, heeft het team van Volharding nog een paar opties. Hierdoor kunnen ze met het Sampling and Caching-systeem afwegen of er materiaal in de buis zit binnen het Perseverance-chassis.

Volharding heeft woensdag de rots geboord. Het is de eerste keer dat Perseverance met succes een rotsmonster heeft verzameld. Een eerdere poging in augustus mislukte. De rover heeft in totaal 43 titanium buizen voor grondmonsters, waarvan er minimaal 20 gevuld moeten worden. NASA is van plan om samen met ESA nog een ruimtevaartuig te lanceren om de monsters terug naar de aarde te brengen voor onderzoek.

Van links naar rechts: het gevulde monsterbuisje, het monsterbuisje na de percuss to ingest procedure, en het gesteente waaruit het monster is geboord.

(Senior) Software Engineer C++ / C# / Java

Open Line Consultancy BV, Maastricht-Airport

Deel je vaardigheden voor je droombaan Solliciteer nu!

[Reactie aangepast door wildhagen op 3 september 2021 10:02]

[Opmerking bewerkt door DigitalExorcist op 3 september 2021 10:55]

[Opmerking aangepast door MneoreJ op 3 september 2021 11:15 uur]

Op dit item kan niet worden gereageerd.

Nintendo Switch (OLED-model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" wifi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Samen met Hardware Info, AutoTrack, Gasmetaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer vormt Tweakers DPG Online Services BV Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 • Hosting door True