Transport Online - Bouwsector kampt met wanbetalingen

2021-12-18 03:48:11 By : Ms. wei wang

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de bedrijven in de bouw-, bouwmaterialen- en machine-industrie kampt met achterstanden. Hoewel dit niet veel anders is dan vorig jaar en er zelfs sprake is van een lichte daling, is het aantal afschrijvingen toegenomen. Zo moest in 2021 13 procent van de totale waarde van openstaande rekeningen worden afgeschreven, tegenover 10 procent in 2020. Dat blijkt uit de Betaalbarometer van kredietverzekeraar Atradius, die de betalingsmoraal in de bouw, bouwmaterialen heeft onderzocht. en machine-industrie sectoren. De huidige ontwikkelingen op het gebied van milieu, grondstof- en energieprijzen stellen met name de bouwsector voor een aantal andere problemen.

Na de economische teruggang als gevolg van de coronacrisis heeft de Nederlandse economie haar weg naar groei weer gevonden. Zo kaatste het bbp terug naar het niveau van voor de crisis en trok de economische bedrijvigheid vooral aan in de tweede helft van 2021. In de nasleep van de crisis kregen veel bedrijven echter ook te maken met betalingsachterstanden. Het enorme inkomstenverlies dat dit met zich meebrengt, heeft een grote impact op de liquiditeitspositie. “Uit ons onderzoek blijkt dat de bouw-, bouwmaterialen- en machinebouwsectoren te maken hebben met een stijging van de afschrijvingen. De resulterende betalingsvertragingen en grote verliezen hebben de behoefte aan risicobescherming vergroot”, zegt Edwin Kuhlman, hoofd Acceptatie van Atradius.

Naast een slechte betalingsmoraal staan ​​met name de bouw- en bouwmaterialensector voor een aantal andere grote uitdagingen. Door de PFAS en stikstofproblematiek zijn projecten uitgesteld. Waar projecten wel doorgaan, is er een tekort aan materialen als metaal, staal, hout en cement. Daarnaast zijn grondstoffen enorm in prijs gestegen, net als de kosten van gas, energie en transport.

"Deze prijsstijgingen kunnen enorme gevolgen hebben. We maken ons vooral zorgen over projectgebonden bouwen. Bouwprojecten die eerder dit jaar werden berekend tegen de toen geldende prijzen kunnen nu 20 tot 30 procent duurder uitvallen. Als een bedrijf dat niet doet de gestegen prijzen herkennen Als hij dit kan doorberekenen aan zijn klant, kan hij in ernstige problemen komen', zegt Edwin Kuhlman, Hoofd Acceptatie Atradius Nederland.

Liquiditeitspositie bouw steeds meer onder druk

Hoewel de Nederlandse bouwsector niet zo hard is getroffen als in andere Europese landen, kreeg 51 procent van de bedrijven te maken met betalingsachterstanden. De helft meldt een forse stijging (+19 procent) van de tijd en middelen die worden besteed aan het innen van onbetaalde facturen. Toch is er gemiddeld 9 procent van de totale waarde van de facturen afgeschreven: een stijging van 50 procent ten opzichte van 2020. Tegelijkertijd is er een forse toename van het aantal bedrijven dat de kredietwaardigheid van klanten beter bewaakt. nauw. Dit geldt voor 4 op de 10 bedrijven, vergeleken met iets meer dan een kwart in 2019.

Het algemene beeld in de bouwsector is ongunstig, zegt Atradius, met achterstanden die bijna de helft van de totale waarde van facturen vertegenwoordigen en de eerder geschetste problemen. Veel bedrijven stellen hun eigen betalingen aan leveranciers uit om hun cashflow te stabiliseren. Toch zijn 8 op de 10 bouwbedrijven positief over de vooruitzichten voor volgend jaar, hoewel tegelijkertijd een derde zegt bezorgd te zijn over de effecten die de aanhoudende pandemie kan hebben op de economie.

Maar liefst 67 procent van de bedrijven die actief zijn in de bouwmaterialensector wordt dit jaar geconfronteerd met te late of wanbetaling. Dat is meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar (21 procent). Daarnaast is het aantal afschrijvingen (13 procent) verdubbeld ten opzichte van 2019. Bijna de helft van de bedrijven investeert daardoor meer tijd en geld in het innen van achterstallige facturen, vergeleken met minder dan 1 op de 5 bedrijven vorig jaar.

Daarnaast zegt 44 procent dat ze externe financiering zoeken om hun bedrijf overeind te houden. In 2019 gold dit voor minder dan 3 op de 10 bedrijven. Daarnaast heeft 39 procent zijn rekening-courantkrediet verlengd: een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van 2019. Ondanks de toename van wanbetalingen heerst ook in deze sector optimisme.

Maar liefst 95 procent is positief over de vooruitzichten in 2022. Er zijn echter ook zorgen over de nasleep van de pandemie. Bijna de helft sluit niet uit dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie, terwijl 48 procent zich zorgen maakt over de gevolgen voor de Nederlandse economie.

Werktuigbouwkunde profiteert van verbeterd debiteurenbeheer

Bijna driekwart van de machinebouwbedrijven heeft het innen van achterstallige facturen geïntensiveerd; in 2018 was dit 48 procent. In tegenstelling tot bedrijven in de andere segmenten ziet de helft van de ondernemers geen significante verandering in de periode waarin facturen worden betaald. Dat is een verbetering ten opzichte van 2019, toen dit nog maar voor ongeveer een kwart van de bedrijven gold.

Wel heeft de sector moeite om de afschrijvingen onder controle te houden. Zo werd dit jaar 14 procent van de totale waarde van facturen afgeschreven, tegen 11 procent vorig jaar. De daaruit voortvloeiende inkomstenderving kan een zware stempel drukken op de liquiditeitspositie van ondernemingen.

Dit is mogelijk de reden waarom maar liefst 4 op de 10 bedrijven gebruik maken van externe financiering, vergeleken met 19 procent in 2019. Ook bijna 8 op de 10 bedrijven geeft aan klanten kortingen te bieden voor het vervroegd betalen van facturen. Meer dan de helft vreest dat de DSO (de gemiddelde periode waarover facturen openstaan) de komende periode zal stijgen. Voor bijna 7 op de 10 bedrijven is de aanhoudende pandemie de grootste bron van zorg, zowel voor de wereldeconomie als voor de Nederlandse economie.

Elke werkdag rond lunchtijd het laatste nieuws in je e-mail ontvangen?

Als je je wilt afmelden, klik dan hier

Hoofdverdachte in zaak De Groot Fresh Group Hedel opnieuw aangehouden 17-12-2021 | Misdaad HEDEL - De politie heeft begin deze maand de hoofdverdachte aangehouden in een afpersingszaak rond fruit ... In hoger beroep veroordeeld tot 9,5 jaar celstraf diamantroof Schiphol 17-12-2021 | Algemeen AMSTERDAM - Gerechtshof Amsterdam heeft vrijdag een celstraf van 43 maanden uitgesproken... IVECO Schouten Kapelle draagt ​​IVECO Sales en Aftersales activiteiten over aan DHC Zeeland 17-12-2021 | Bedrijfsnieuws KAPELLE - Per 1 januari 2022 neemt IVECO Schouten de service- en verkoopactiviteiten ...

Foto's De eerste editie 2 van NL - Vale Logistics De eerste editie 2 van NL - Vale Logistics Vale Logistics BV Vale Logistics BV Bos Dynamics CSE Stuur uw foto's naar onze redactie en wij plaatsen ze voor u. Naar het fotoalbum

Stuur je foto's naar onze redactie en wij plaatsen ze voor je.

De rijverboden voor deze week: maandag 13 december t/m zondag 19 december

Een auto importeren uit Duitsland: zelf doen of uitbesteden? 16-12-2021 | (Bedrijfs) Autonieuws Wie een nieuwe auto wil kopen, zoekt vaak alleen binnen Nederland. Er worden hier nogal wat auto's verkocht. Exclusief design: de MAN TGE Individual Lion S 16-12-2021 | (Company)Car News LEUSDEN - De nieuwe high-end uitrustingslijn van de MAN TGE kenmerkt zich door een exclusieve, sportieve... FUSO eCanter voor Bidfood in hartje Groningen 15-12-2021 | (Bedrijf)Auto News GRONINGEN - De groothandel gaat klanten deze volledig elektrische vrachtwagen bevoorraden... Citroën levert de allereerste ë-Jumpy Hydrogen aan Suez Group 14-12-2021 | (Company) Auto News AMSTERDAM - “Met de productie van de allereerste Citroën ë-Jumpy Hydrogen heeft de auto ...

Huidige brandstofprijzen Euro 952.092 Diesel1.722 Geleverd door UnitedConsumers Meer brandstofprijzen

Giessenbrug wordt vaste brug, maar met grotere doorvaarthoogte 17-12-2021 | Algemeen DEN HAAG - De Giessenbrug is een beweegbare brug in de A20 en de Giessenbaan over de Delfshaven... Coenbrug (A8): langdurige vaarwegbeperking voor schepen hoger dan 6,20 m 17-12-2021 | Blokkades DEN HAAG - Op 4 mei 2021 is er een storing opgetreden aan de Coenbrug (A8) met ernstige schade tot gevolg... Geesinknorba gaat samenwerken met Hyzon en bestelt 300 vrachtwagens 17-12-2021 | Nieuw materieel GRONINGEN - Hyzon, een toonaangevende wereldwijde leverancier van emissievrije elektrische voertuigen...

Extra arbeidskosten vreten de winst van pakketvervoerder FedEx weg 16-12-2021 | Bedrijfsresultaten MEMPHIS - FedEx heeft de afgelopen periode minder winst geboekt. Dat komt omdat het pakketvervoer... Dode na aanrijding met vrachtwagen op de N240 bij Wieringerwerf 16-12-2021 | Ongevallen WIERINGERWERF - [update vr. 13:54 uur] De identiteit van de persoon die donderdagavond om ... Duitse L67 tot minimaal 22:00 uur sloot nadat de vrachtwagen was gekanteld 16-12-2021 | Ongevallen GEROLSTEIN - Donderdag 16 december omstreeks 14.30 uur is een vrachtwagen gekanteld op de Duitse L67. De ...

DB Schenker investeert in uitbreiding luchtvrachtdiensten vanuit Eindhoven 17-12-2021 | Luchtvracht TILBURG - DB Schenker breidt haar luchtvrachtdiensten verder uit in de...

©2005-2021 Transport Online Alle rechten voorbehouden Onderdeel van Doelgroep Media vof Roazeloane 51 9271 VT De Westereen E: info@transport-online.nl

Auto Info Uw Eigen Huis MENSEN!