Hoe bitcoin een wereldwijd betalingsnetwerk kan worden en kan concurreren met iDEAL - BTC Direct | Nieuws

2021-12-18 03:40:31 By : Ms. Sunny Wang

Op 14 januari 2016 publiceerden Joseph Poon en Thaddeus Dryja de whitepaper voor het Bitcoin Lightning Network. De zogenaamde tweede laag op Bitcoin die ervoor moet zorgen dat het netwerk alle financiële transacties in de wereld kan verwerken. Een mogelijke oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin. We zijn nu bijna zes jaar later en het Lightning Network begint langzaam maar zeker zijn grote belofte waar te maken.

In de loop der jaren is het gebruik van het Lightning Network eenvoudiger geworden. Precies zoals het geval was met Bitcoin. Wat begon als een tool voor computernerds, is een netwerk geworden dat, ongeacht je technische mogelijkheden, vrij eenvoudig te gebruiken is. Bovendien heeft de keuze van El Salvador om bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken, geleid tot parabolische groei voor het Lightning Network. Tijd om die groei in kaart te brengen.

Eerst onderzoeken we de capaciteit van het Lightning Network. De capaciteit van het Lightning Network is simpelweg de hoeveelheid bitcoin die momenteel in het netwerk is vergrendeld via alle kanalen van het netwerk. Op het moment van schrijven heeft het Lightning Network 29.631 openbare knooppunten die samen 79.418 kanalen hebben met in totaal 3.165,62 bitcoin. Goed voor een waarde van circa 169 miljoen euro.

Waarmee het Lightning Network op Coinmarketcap rond de 300e plaats zou komen te staan. Je kunt de capaciteit van het Lightning Network niet echt vergelijken met de marktkapitalisatie van een cryptocurrency, maar het geeft een redelijk beeld van de huidige omvang van het netwerk. Het Lightning Network staat nog in de kinderschoenen, maar begint serieuzere vormen aan te nemen.

De bovenstaande grafiek is een visuele weergave van de capaciteitsgroei van het netwerk door de jaren heen. Zoals u kunt zien, kunnen we in de korte geschiedenis van het Lightning Network twee belangrijke groeifasen onderscheiden. De eerste groeifase van het netwerk vond plaats kort na de lancering in 2018 en had vooral een experimenteel karakter. In de jaren daarna in 2019 en 2020 is de adoptiegraad iets gedaald als we pure capaciteit als graadmeter nemen.

Achter de schermen is echter hard gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid en infrastructuur van het Lightning Network. Wat uiteindelijk de basis legde voor de explosieve adoptie die we in 2021 zagen en nog steeds zien. Met name de keuze van El Salvador om bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken, heeft het netwerk een nieuwe impuls gegeven. Van 1 januari 2021 tot 1 november 2021 is de capaciteit van het netwerk vergroot van 1.058 bitcoin naar 3.165 bitcoin.

Meer en meer bewijst het Lightning Network zichzelf als een krachtige technologie om het schaalprobleem van Bitcoin op te lossen. Een goede manier om daar achter te komen, is door te kijken naar de totale hoeveelheid "blokruimte" die Lightning voor Bitcoin heeft bespaard. Blokken van de Bitcoin-blockchain hebben een beperkte capaciteit voor transacties en dankzij het Lightning Network hoeven er minder transacties in die blokken verwerkt te worden. Het laat wat extra ruimte over voor andere transacties, bijvoorbeeld het openen van nieuwe kanalen op het Lightning Network.

Al moet gezegd worden dat het niet helemaal eerlijk is om er zo tegenaan te kijken. Veel van de transacties op het Lightning Network zijn immers zo klein dat het zelfs economisch niet haalbaar is om ze via de Bitcoin-blockchain te verwerken. Dit betreft onder meer transacties die zonder het Lightning Network nooit zouden plaatsvinden. Het leuke van Lightning is dat het een nieuwe manier van handelen mogelijk maakt. In tegenstelling tot Bitcoin-transacties komen Lightning-transacties direct bij de ontvanger aan en zijn de kosten voor verzending een stuk lager. Hiervoor offer je een klein beetje veiligheid op, maar dat is voor de meeste transacties geen probleem.

We baseren deze schattingen op de cijfers van Arcane Research, die uitgaat van een gemiddelde capaciteit van 2000 transacties per blok op het Bitcoin-netwerk. Tegen september 2021 heeft het Lightning Network 663.000 transacties verwerkt, waarvoor normaal 332 volledige blokken op de Bitcoin-blockchain nodig zijn. Een aantal dat overeenkomt met de totale blokproductie van ongeveer 2,3 dagen. Uitgaande van het gemiddelde van 1 blok per 10 minuten. Een aantal dat snel toeneemt met de groei van de adoptie van het Lightning Network. Al met al lijkt Lightning steeds meer de technologie te zijn die Bitcoin zal helpen opschalen naar een wereldwijd betalingsnetwerk.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar richtte zich na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin. Nu brengt hij zijn dagen vooral door met lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in verschillende veilige kluizen. Hij startte onlangs ook zijn eigen nieuwsplatform.

Sorry, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

• Wat is blockchain? • Wat is Bitcoin? • Wat is een bitcoin-portemonnee? • Hoe koop ik bitcoin? • Hoe verkoop ik bitcoin? • Hoe lang duurt een transactie? • Bitcoin-prijs • Bitcoin-mijnbouw

Wijchenseweg 102 6538 SX Nijmegen news.btcdirect.eu news@btcdirect.eu

De informatie in onze artikelen is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om cryptocurrencies te kopen of verkopen. Het verhandelen van digitale valuta brengt een aanzienlijk risico met zich mee en is op eigen risico.